Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите

...
Властите на много страни взимат най-различни мерки, за да подтикнат жителите
Коментари Харесай

От безплатни бонуси до затвор: Как държавите стимулират ваксинацията срещу коронавируса

Властите на доста страни взимат най-различни ограничения, за да подтикнат жителите им час по-скоро да се ваксинират срещу  ковид а: организират томболи, оферират на имунизираните безвъзмездна бира и коктейли, а в Лас Вегас даже откриват пунктове за имунизация край стриптийз клубовете.

Други страни взеха решение да работят по-радикално, въвеждайки задължителна ваксинация за някои групи жители - по този начин постъпиха и някои райони на Русия.

Томболи, пушки и марихуана

В  Съединени американски щати  като цяло нивото на имунизация е доста високо: най-малко една доза са получили към този момент към 65 на 100 от хората, а над 40 % - и двете. Жителите на редица щати обаче не желаят да се ваксинират. Анкети в Западна Вирджиния, да вземем за пример, сочат, че 28 на 100 от популацията не желаят ваксина.

Щатските управляващи вършат опити да променят тези настройки: някои прибягват до томболи. Губернаторът на Охайо съобщи, че щатът всяка седмица ще разпределя посредством чоп измежду новите ваксинирани награди от 1 милион $, а на петима ученици ще заплати напълно следването в локален университет. Властите обявиха, че за седмица броят на имунизираните сред 30 и 74-годишна възраст е нараснал с 6 на 100.

Примерът на Охайо бе последван от Ню Йорк, само че там главната награда бе увеличена на 5 милиона $. Подобни томболи проведоха също Мериленд, Колорадо и Калифорния. Властите в Западна Вирджиния с изключение на пари и академични стипендии предлагаха опцията да спечелиш камионетка, пожизнен лиценз за лов и лов на риба, пушка или излет за уикенда в тамошен естествен парк.

Щатската администрация на Ню Джърси приканваше хората да се имунизират, обещавайки чаша бира без пари, а Ню Йорк и Вашингтон раздаваха на имунизираните цигари с марихуана.

Крави, кокошки и злато

В други страни управляващите разиграваха сред имунизираните по-екзотични лотарии. В Тайланд например се теглеха награди като златни украшения, ваучери за магазини и даже тор. Най-добър резултат обаче дадоха ограниченията, взети в провинция Чианг Май - там печелившите получаваха крави и броят на искащите ваксина на часа скочи от стотици до няколко хиляди.

В Индонезия желанието за имунизация бе най-ниско измежду възрастните хора. Там съумяха да ги мотивират с кокошки - след инжекцията всеки вземаше по една жива птица.

Всички на имунизация

Саудитска Арабия се реши на радикални ограничения в битката за групов имунитет - на 7 май управляващите обявиха, че имунизацията ще е задължително изискване за работа и на служителите в държавни организации и предприятия, и на трудещите се в частния бранш. На 1 август влиза в сила забрана за посещения на държавни институции, публични, културни и други прояви без имунизационен документ.

До момента в страната с население към 34 милиона души са сложени към този момент над 16 милиона дози.

Филипините действаха още по-категорично. Президентът Родриго Дутерте заплаши отказващите ваксина с арест, назова ги вредители и им предложи да изоставен страната. Но съгласно изследванията единствено една трета от филипинците считат да се ваксинират.

Отделните групи поданици и заканите с ограничавания

В Европа тематиката за задължителна ваксинация на някои категории жители е обсъждана нееднократно, само че към този момент са малко страните, подхванали тази стъпка. В Италия например имунизациите са нужни за всички медицински чиновници, в това число аптекарите, само че държавното управление даде обещание да не възнамерява огромна наложителна имунизация.

Подобни ограничения може да вземе и Великобритания, където досега са ваксинирани едвам 10 на 100 от чиновниците в националното опазване на здравето.

В Израел, където си сложиха ваксини над три четвърти от пълнолетните поданици (един от най-високите дялове в света), управляващите не вкараха наложителна имунизация. Неваксинираните обаче бяха ограничени в посещаването на публични места - питейни заведения, заведения за хранене, музеи, театри, хотели, спортни обекти и прояви

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР